
Vad är spelifiering och varför borde du också överväga det?

Har du någonsin dragit på dig regnkläder sent på kvällen och gett dig ut i skymningen bara för att nå ditt dagliga stegmål? Eller öppnat en språkkurssapp precis innan du somnar för att hålla din obrutna ”streak” vid liv?
Bra! Då har du redan konkret erfarenhet av spelifiering!
Vi människor har en naturlig benägenhet att tävla, uppnå mål och känna glädje vid framgångar. I spelifiering utnyttjas dynamik och mekanismer från spel i andra, icke-spelrelaterade sammanhang: vardagssysslor, arbetslivet, lärande – egentligen var som helst.
Det kan lika gärna handla om ett stämpelkort från den lokala pizzerian där man får en gratis måltid efter tio besök, som ett digitalt spel. Det gemensamma för dessa är att de genom att belöna sina användare samtidigt aktiverar och engagerar dem.
Spelifiering fungerar också när man vill göra svåra ämnen mer tillgängliga och lättare att ta till sig. Genom spelifierade element som poäng, prestationer, slumpmoment och tävlingar kan man väcka användarnas entusiasm och få dem att lära sig nytt på ett omedvetet sätt, istället för att läsa långa texter eller titta på videor. På så sätt kan spelifiering också nå målgrupper som på grund av sin ålder eller språkkunskaper inte kan använda sig av traditionella inlärningsmetoder.
Var fungerar spelifiering?
Inom affärslivet kan spelifiering användas på många sätt. Det fungerar utmärkt till exempel för:
- Inom marknadsföring för att väcka uppmärksamhet i olika steg av köpresan. Tack vare interaktivitet ger spel mer värde från marknadsföringssatsningar jämfört med ensidig reklam. Spel är exempelvis ett utmärkt sätt att samla in leads. Spelifiering kan också fördjupa varumärkesupplevelsen och därigenom främja försäljning.
- För att stärka kundrelationer – genom spel kan kunder få ett unikt mervärde. Ju mer tid kunden spenderar med varumärket, desto mer engagerad blir hen. Kundlojaliteten ökar, och möjligheten till merförsäljning stiger.
- Internt för att utveckla personalens kompetens och motivation: olika säljtävlingar är säkert bekanta för oss alla, men spelifiering kan också användas för att lära sig nytt, som vid interna produktlanseringar. Studier visar att företag som använder spelifiering ökade effektiviteten med 50 %, arbetsnöjdheten steg till 89 % och lönsamheten mångdubblades (Growth).
- Inom rekrytering. Genom att spelifiera vissa delar av rekryteringsprocessen kan den automatiseras, vilket gör processen smidigare för HR-avdelningen. Spel skapar också en stark arbetsgivarimage och gör kandidatens upplevelse positivare. När interaktionen mellan rekryterare och kandidat förbättras, ökar möjligheterna att hitta rätt person. En positiv rekryteringsupplevelse leder också till att kandidaten blir mer engagerad i sin nya arbetsplats.
- För att förbättra användarupplevelsen på webbplatser och öka trafiken.
Spelifiering fungerar alltså i allt där man vill nå målgruppen genom att inspirera och engagera!
Marknaden för spelifiering växer snabbt och kraftigt!
Efterfrågan på interaktiva spelifierade applikationer växer snabbt. Enligt marknadsforskningsföretaget Markets and Markets förväntas branschens omsättning växa från 9 miljarder dollar år 2020 till nästan 31 miljarder dollar år 2025, på bara fem år.

Efterfrågan förväntas dubbleras fram till 2032 (IMARC), när artificiell intelligens öppnar nya möjligheter för branschen. Användningen förväntas växa, särskilt bland små och medelstora företag.
Den digitalt infödda G-generationen i tjugoårsåldern har vuxit upp i spelens värld. För dem är spel en del av det sociala livet, och det är lätt att spendera uppskattningsvis 5–16 timmar i veckan på att spela (Zichermann, 2010). Hela 77 procent av denna generation spelar mobilspel dagligen (Market Research Future).
Att skaffa information via spelifierade applikationer är därför rutinmässigt för dem. Om man vill nå denna målgrupp – och de som är yngre än dem – effektivt, till exempel vid rekryteringskampanjer, bör spelifiering definitivt ingå i strategin.
Den digitala övergången har också ökat behovet av att utveckla nya och innovativa sätt att nå målgrupper och väcka deras intresse. Att särskilja sig har blivit allt svårare i den digitaliserande världen, särskilt om ens portfölj enbart består av traditionella marknadsföringsverktyg.
I Finland är spelifiering fortfarande i ett tidigt skede. Enligt vår enkät (2024) har lite mer än en tredjedel av företagen en svag förståelse för spelifiering, och endast drygt en fjärdedel känner till eller använder spelifiering.
Spelifiering växer dock snabbt – den som nu ger sig in i leken får ett utmärkt konkurrensförsprång gentemot andra.
Läs också
Intresserad? Hör av dej!
Ta kontakt
”*” anger obligatoriska fält