Siirry pääsisältöön
<< News & Blog
Luova suunnittelu , Verkkosivut

Tekoäly luo kuvia hetkessä

Nainen joka peittää osan kasvoistaan käsillään, silmät suljettuna. Naisen kasvot ympäröi monivärinen savu.

Tekoälyn (AI) käyttö on vahvassa kasvussa erityisesti luovalla alalla. UI/UX-suunnittelijamme Janica Söderlund hyödyntää tekoälyä kuvien luomiseen. Me kysyimme, miten se oikein tapahtuu.

Millä tavalla käytät tekoälyä työssäsi?

– Toistaiseksi olen luonut esimerkkikuvia some-kampanjoihin, verkkosivustoille ja peleihin. Parhaillaan yritän tehdä sarjakuvaa someen Chat GPT:n ja Midjourneyn avulla.

Kuvat ja kuvitukset ovat vain pieni osa sitä, mihin tekoälyä voi käyttää. Suunnittelen pääasiassa verkkosivuja, ja myös niille on erilaisia suunnittelua helpottavia tekoälytyökaluja. Eikä niistä ole iloa vain verkkosivujen suunnittelussa, vaan myös muiden designtuotteiden työstössä, kuten visailuissa ja peleissä.

J&Co:lla näemme tekoälyn kätevänä työkaluna, joka helpottaa luomista ja nopeuttaa monella tavalla työtämme. Lopulta tehokas tuotantoprosessi tarkoittaa myös säästöjä asiakkaalle.

Miksi tekoälytrendiin pitäisi tarttua? Onko se pelkkää hypeä vai onko tekoälyn käytössä myös etuja?

– Tekoäly on vahvassa nousussa nyt. Jos ei lähde mukaan, jää jälkeen.

Tietokoneen luomien kuvien suurin etu on, ettei valokuvaa varten tarvitse siirtyä minnekään. Ei myöskään tarvitse varata malleja tai suunnitella pitkiä kuvaussessioita, joissa sekä valaistuksen että sään täytyy olla kohdillaan.

Siksi kuvien luominen tekoälyn avulla sujuu paljon nopeammin – kunhan ohjelmalle osaa antaa ohjeet oikein. Se taas vaatii paljon harjoittelua!

Millä keinoin saat tehtyä hienoja kuvia tekoälyllä?

– Tekoäly ei luo kuvaa itsestään, vaan sitä täytyy ensin ohjeistaa siitä, mitä sen pitäisi luoda. Sanallisen ohjeeni pohjalta se sitten luo kuvan.

Kun ohjeeni on mielestäni hyvä, painan enteriä – aika usein huomaan, että syntynyt kuva ei ole lainkaan sellainen kuin olin kuvitellut. Riippuen lopputuloksesta, hion sanavalintaani saadakseni paremman kuvan. Voin myös tallentaa kuvan ja muokata sitä toisessa kuvankäsittelyohjelmassa päästäkseni haluamaani tulokseen. Ohjeiden kirjoittajan täytyy siis olla kielellisesti taitava ja osata ilmaista itseään selkeästi.

Mielestäni ohjelman valinnalla on myös suuri merkitys. Joissakin ohjelmissa en ole onnistunut luomaan fotorealistisia ihmisiä, mutta ne voivat toimia erinomaisesti, kun haluan luoda kuvia esineistä. Kokeilin ohjelmaa, jossa kaikista ihmisistä tuli nukkemaisia, kun taas toivomani kukin koristeltu polkupyörä näytti todella hienolta. Yhtä hyvin olisimme voineet ottaa kuvan täällä Billnäsissä!

Joissakin tapauksissa ohjelman maksullinen versio saattaa olla tarpeen, jotta kuvista tulee tarpeeksi realistisia markkinointitarkoituksiin.

Onko tekoälyn käytössä haasteita? Tuleeko koneen luomasta materiaalista persoonatonta? Entä miten käy tekijänoikeuksien?

– En usko, että tunteiden tai tunnelman puuttuminen olisi ongelma, ne saa varmasti tuotua esiin oikeilla ohjeilla kuvia luodessa.

Tekijänoikeudet on selkeä haaste. Tekijänoikeutta ei voi saada ajatukselle tai idealle, miksi ohjelmaan kirjoitettu teksti lasketaan. Tekijänoikeus koskee itse kuvaa – mutta tietokonehan ei voi “’omistaa” mitään. Tämä saattaa tosin muuttua, kun tekoäly oppii ajattelemaan itse.

Olet koulutukseltasi graafikko. Miten koet, että tekoäly muuttaa graafikon työtä?

– Graafikkona olen aina ajatellut, että sanat, sisältö ja tekstit eivät ole minun juttuni, ne saa joku muu hoitaa. Nyt minun täytyy yhtäkkiä käyttää sanoja itse, ja se tuntuu oikeastaan hieman oudolta. Lisäksi komennot kirjoitetaan muulla kuin omalla kielelläni, joten oikeiden sävyjen löytäminen voi olla vaikeaa.

Joten nyt on aika alkaa lukea englanninkielisiä kirjoja! Tekoälyn käytössä tarvitaan laajaa sanastoa. Olen myös kokeillut Chat GPT:tä tekstien kirjoittamiseen, mutta niistä ei tule täysin sellaisia kuin haluan, eivätkä ne vastaa sitä, mitä näen mielessäni.

En myöskään ole huolissani siitä, että tekoäly korvaisi minut tekijänä, vaan näen sen ennemminkin inspiraationa ja apuna. Luovuus ei katoa mihinkään, minun täytyy silti itse keksiä kuvien idea. Kuten sanoin, tekoäly ei keksi mitään itse, ainakaan vielä… 🙂 Minä ohjaan kuvan luomista antamalla ohjeita ohjelmalle. Ja haluan ehdottomasti jättää oman leiman työhöni!

Mitä suosittelet yrityksille, kannattaako jatkossa edelleen palkata valokuvaaja vai riittääkö tekoäly?

– Se riippuu ihan siitä, mitä etsit. Jos käytät valokuvaajaa, voit olla varma siitä, että kaikki sormet ja varpaat ovat oikeassa paikassa, eikä missään näy ylimääräistä pikkusormea 🙂

Ajattelepa valokuvaajaa, jolla on tekoälytaitoja – sehän olisi ehkä paras mahdollinen yhdistelmä ja kuvista tulisi varmasti upeita. Yleensä yritykset tarvitsevat kuvia tuotteistaan, henkilöstöstään tai rakennuksista erilaisiin some-kampanjoihin tai abstrakteja tunnelmakuvia verkkosivuille. Taiteellisen osaamisensa ansiosta valokuvaaja saa tekoälyllä muokattua otoksistaan parasta mahdollista kuvamateriaalia.

Sillä auttaahan tekoäly paljon, se tekee laajasta työstä paljon helpompaa ja nopeampaa. Tekoälyn avulla saa nopeasti luotua kuviin jotain pientä ekstraa. Ja tällä tarkoitan nyt jotain, jota voi olla vaikea kuvata oikeasti. Tekoälyllä työstäminen sujuu paljon nopeammin, kuin jos ensin pitäisi ottaa kuva, johon tarvitaan malli ja sopiva sää, ja jota sitten muokataan erilaisilla kuvankäsittelyohjelmilla halutun lopputuloksen saamiseksi.

Tekoälyn avulla kuvan tunnelmaa tai valoa voi myös muuttaa, jos valo ei kuvaushetkellä ollut täydellinen. Palataksemme siihen, mitä alussa sanoin – kaikki riippuu siitä, mitä etsit ja mikä yrityksesi tarve on…

Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä miten seuraavaa projektisi voisi hyödyntää tekoälyä!

Lue myös

ONKO SINULLA VASTAAVANLAISIA TARPEITA?

Ota yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.