Hoppa till sidans innehåll
<< News & Blog
Kreativ design , Webbsidor

AI skapar foton på nolltid 

Nainen joka peittää osan kasvoistaan käsillään, silmät suljettuna. Naisen kasvot ympäröi monivärinen savu.

AI eller artificiell intelligens är på stark frammarsch särskilt inom den kreativa branschen. Vår UI/UX Designer Janica Söderlund använder AI som verktyg för att skapa bilder. Vi frågade henne hur det riktigt går till.

Hur använder du AI i ditt arbete?

– Tills vidare har jag gjort exempelbilder till some-kampanjer, webbsidor och spel. Som bäst har jag en tecknad serie för some som jag med hjälp av Chat GPT och Midjourney försöker skapa.

Men foton och illustrationer är bara en liten del av var man kan använda sig av AI. Själv designar jag mest webbplatser, och för dem finns det också många olika AI-verktyg som kan hjälpa mig framåt då jag designar webbsidor. Och inte bara webbsidor, även andra designprodukter såsom quiz och spel.

På J&Co ser vi AI som ett behändigt verktyg som underlättar skapandet och försnabbar arbetet i många avseenden. I slutändan betyder en effektiv produktionsprocess också besparingar för kunden. 

Varför borde man hoppa på AI-trenden? Är det bara en hype, eller finns det fördelar med att använda AI?

– AI kommer nog starkt nu. Hoppar man inte på, blir man efter. 

Maskinskapade bilders största fördel är att man inte behöver ta sig till en viss plats för att knäppa själva fotografiet. Man behöver inte heller boka in modeller, eller planera långa fotosessioner där både ljuset och vädret ska vara rätt. 

Därför går det också betydligt snabbare att skapa bilder med AI – när man väl kan skriva rätta kommandon åt programmet. Där krävs det en hel del övning! 

Hur gör du för att få snygga bilder med AI?

– AI skapar ju ingen bild av sig själv, utan man ska först ge den ett kommando för vad den ska skapa. Utgående från mina ord skapar den sedan en bild.

Då jag tycker att kommandot är bra, tycker jag på enter – och så märker jag ibland att bilden inte alls blev så som jag sett den framför mig. Beroende på resultatet, kan jag finslipa mitt ordval för att få en bättre bild. Jag kan också spara bilden och editera den i ett annat bildediteringsprogram för att nå önskat resultat. Den som skapar kommandona ska således ha ett bra språk och kunna formulera sig väl i text.

Jag tycker också att det är stor skillnad på vilket program man använder. En del klarar inte av att skapa fotorealistiska människor, men kan vara väldigt bra på att skapa bilder på saker. Testade ett program där människorna blev docklika figurer i stället för människor, medan cykelbilden med blommor jag bad den göra blev väldigt fin. Det var precis som om vi skulle ha fotat här i Billnäs! 

I vissa fall kan det krävas en betalversion av programmet för att bilderna ska vara tillräckligt realistiska för att kunna användas inom marknadsföring.

Finns det utmaningar i att använda AI som verktyg? Kan maskingenererat material t.ex. bli opersonligt? Och hur är det med upphovsrätten?

– Jag tror inte att avsaknaden av känsla skulle vara ett problem, det får man nog fram om man skriver in det på rätt sätt när man genererar bilderna. 

En utmaning är upphovsrätten. Man kan inte få copyright på en tanke, vilket texten du skriver in i programmet räknas som. Upphovsrätten gäller själva bilden – men en dator kan inte “äga” något. Det här kommer eventuellt att ändra när AI lär sig tänka själv.

Du är grafiker till utbildningen. Hur upplever du att AI ändrar grafikerns arbete?

– Som grafiker har jag alltid tänkt att ord, innehåll och texter inte är min grej, att det får någon annan sköta. Nu måste jag plötsligt använda ord själv, och det känns faktiskt lite knepigt. Dessutom skrivs kommandona inte på mitt eget språk, vilket gör att det är svårt att få fram de rätta nyanserna. 

Så nu gäller det att börja läsa engelska böcker! Man behöver ett brett ordförråd. Har också testat Chat GPT för att skriva texter, men det blir ändå inte riktig rätt och når inte det man ser framför sig.

Jag är inte heller oroad över att AI skulle ta över mitt jobb, utan ser det som en inspirationskälla och hjälpreda i stället. Själva kreativiteten försvinner ju ingenstans, jag måste fortfarande själv komma på idén till bilderna. Som sagt, AI hittar inte på något själv, ännu… 🙂 Det är jag som styr bildskapandet med textkommandon som jag ger åt programmet. Och så vill man ju sätta sin egen prägel på sitt arbete!

Vad rekommenderar du, ska ett företag anlita en fotograf eller använda AI i fortsättningen? 

– Det beror på vad man är ute efter. Använder du en fotograf kan du vara säker på att du har alla fingrar och tår på rätt plats, inte något extra lillfinger här inte 🙂

Och tänk en fotograf som har AI-kunskaper – då har du nog en väldigt bra kombination och kan få fram jättebra bilder. Vanligen behöver företag bilder på produkter, personal eller byggnader till olika kampanjer på some eller abstrakta feelisbilder till webbsidan. Med hjälp av fotografens bilder och hens fotografiska kunnande kan fotografen skapa det bästa av det bästa med hjälp av AI.

För visst hjälper AI till och gör ett stort jobb mycket enklare och snabbare. Med AI kan man skapa det lilla annorlunda på en väldigt kort tid. Och med annorlunda menar jag något som kan vara svårt att fotografera på riktigt. Det går mycket snabbare jämfört med att man först tar ett foto, där man behöver en modell och rätt väder, för att sedan med olika bildediteringsprogram skapa bilden man är ute efter. 

Med hjälp av AI kan man även ändra på känslan i bilden eller ljuset, om ljuset inte var perfekt just då man tog bilden. Och då kommer vi tillbaka till vad jag i början sade – det beror på vad du är ute efter och vad du behöver för ditt företag…

Ta kontakt så funderar vi tillsammans på hur AI kan användas i ditt nästa projekt!

Lue myös

ÄR NI I BEHOV AV EN LIKNANDE LÖSNING?

Ta kontakt

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.